4 березня в Україні почали святкувати Масницю – давнє слов'янське свято, присвячене закінченню зими і весняному пробудженню природи. Головною традицією на Масницю, якої активно дотримуються сучасні українці, є випічка млинців, що символізують сонце. До млинців готують також сир, сметану, дістають мед, печуть медові пиріжки та візерункові пряники. Саме з цим і зустрічають довгоочікуване свято.
Тож, на березневе засідання фізичного гуртка «Квант», яке проводилось саме 4 березня в нашому закладі освіти, гуртківці крім млинців, приготували й чудові пряники. А на засіданні гуртка спробували разом з викладачем фізики Криворотько Катериною Валентинівною, пояснити фізичні явища, які спостерігали при випіканні та прикрашанні цих виробів.
Розуміння фізичних процесів може допомогти спекти ідеальний млинець КУХАРЮ і дає фізику важливу інформацію про те, як тонкі листи (на зразок сітківки, що знаходяться в людських очах) взаємодіють з парою і рідинами.
Учні 2 курсу з професії Кухар Мохунь Олександр, Мельник Ангеліна та Кузнецов Валентин довели, що вигляд млинців залежить від того, як саме вода залишає тісто в процесі їх приготування, а також від густини самого тіста.
Від густини тіста залежить рівномірність підсмаження нижньої поверхні млинця, оскільки водяна пара вивільнюється під час його приготування. Верхня поверхня млинця є однорідною за кольором, але покрита множинними дрібними канальчиками від витікання пари. Якщо тісто рідке і легко розтікається по пательні, млинці виходять з гладкою поверхнею та менше пригорають знизу, тому що потік пари створює перешкоду для тепла, що виділяється пательнею.
Млинці також мають характерне темне кільце по зовнішньому краю, де тісто було тонкішим.
А учні 1 курсу з професії ПЕКАР Гришанков Тарас, Ханко Катерина, Томіна Валерія довели, що під дією високої температури пряничне тісто змінює свої фізичні, хімічні і колоїдні властивості. Технологічне призначення такої випічки – видалити з тіста надлишок вологи, створити специфічну стійку структуру і надати пряникам властивий їм смак і зовнішній вигляд.
Вироби з пряничною тіста, випечені нашими пекарями, досить довго зберігаються не черствіючи, оскільки мед і патока уповільнюють процес черствіння.
А ми
Масницю дожидаємо…
Млинцем Масницю зустрічаємо…
Пряник гіркою ми вкладаємо…
Маслом зверху ми поливаємо…
Наша Масниця їла досита…
В гості Масницю щиро просимо!
|