Понеділок, 25.11.2024, 11:01
                         Професійно - технічне училище №4 м. Полтави



                         Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Березень » 5 » Засідання предметного гуртка "Фізика млинців і пряників"
10:46
Засідання предметного гуртка "Фізика млинців і пряників"

      4 березня в Україні почали святкувати Масницю – давнє слов'янське свято, присвячене закінченню зими і весняному пробудженню природи. Головною традицією на Масницю, якої активно дотримуються сучасні українці, є випічка млинців, що символізують сонце. До млинців готують також сир, сметану, дістають мед, печуть медові пиріжки та візерункові пряники. Саме з цим і зустрічають довгоочікуване свято.

       Тож, на березневе засідання фізичного гуртка «Квант», яке проводилось саме 4 березня в нашому закладі освіти, гуртківці крім млинців, приготували й чудові пряники. А на засіданні гуртка спробували разом з викладачем фізики Криворотько Катериною Валентинівною, пояснити фізичні явища, які спостерігали при випіканні та прикрашанні цих виробів.

     Розуміння фізичних процесів може допомогти спекти ідеальний млинець КУХАРЮ і дає фізику важливу інформацію про те, як тонкі листи (на зразок сітківки, що знаходяться в людських очах) взаємодіють з парою і рідинами.

       Учні 2 курсу з професії Кухар Мохунь Олександр, Мельник Ангеліна та Кузнецов Валентин довели, що вигляд млинців залежить від того, як саме вода залишає тісто в процесі їх приготування, а також від густини самого тіста.

     Від густини тіста залежить рівномірність підсмаження нижньої поверхні млинця, оскільки водяна пара вивільнюється під час його приготування. Верхня поверхня млинця є однорідною за кольором, але покрита множинними дрібними канальчиками від витікання пари. Якщо тісто рідке і легко розтікається по пательні, млинці виходять з гладкою поверхнею та менше пригорають знизу, тому що потік пари створює перешкоду для тепла, що виділяється пательнею.

    Млинці також мають характерне темне кільце по зовнішньому краю, де тісто було тонкішим.

       А учні 1 курсу з професії ПЕКАР Гришанков Тарас, Ханко Катерина, Томіна Валерія довели, що під дією високої температури пряничне тісто змінює свої фізичні, хімічні і колоїдні властивості. Технологічне призначення такої випічки – видалити з тіста надлишок вологи, створити специфічну стійку структуру і надати пряникам властивий їм смак і зовнішній вигляд.

     Вироби з пряничною тіста, випечені нашими пекарями, досить довго зберігаються не черствіючи, оскільки мед і патока уповільнюють процес черствіння.

А ми

Масницю дожидаємо…

Млинцем Масницю зустрічаємо…

Пряник гіркою ми вкладаємо…

Маслом зверху ми поливаємо…

Наша Масниця їла досита…

В гості Масницю щиро просимо!

Переглядів: 319 | Додав: ПТУ4 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  •